Kjetil Korsnes og Olve Dybvig har gjennomført et omfattende arbeid med å kartlegge antallet tysk personell i Norge under okkupasjonen. Rapporten "Wehrmacht i Norge" gir ny oversikt og kunnskap om okkupantens tilstedeværelse over hele landet 1940–1945.
Antall tysk personell i Norge bygde seg gradvis opp gjennom krigen, fra de rundt 9000 soldatene som deltok i invasjonen 9. april 1940 og raskt innkommende forsterkninger under felttoget. Det tyske angrepet på Sovjetunionen i juni 1941 medførte en reduksjon i antallet stasjonert i Norge, etterfulgt av en ny gradvis oppbygging frem til 1943. Antallet personer tilhørende okkupasjonsmakten nådde en topp i midten av 1943 med 358 000. Wehrmachts fremste oppgave i Norge var å forhindre en alliert invasjon gjennom å bygge og bemanne "Festung Norwegen", de mange forsvarsstillingene som ble anlagt langs norskekysten.
I oktober 1944 trakk tyske styrker seg ut av Finland og inn i Norge, som medførte en kraftig økning av personell en kort periode før de fleste avdelingene ble transportert ut igjen til Tyskland vinteren og våren 1945. Ved krigens slutt var det 351 100 personer tilhørende den tyske hær, flyvåpen, marine og samlegruppen Sonstige (personell fra OT, SS og politi m.fl.) i Norge.
De tyske militære styrkene i Norge endret også karakter fra 1940 til 1945. I starten var hæravdelingene av relativ høy kvalitet, målt som bevegelige tropper med kamperfaring (blant annet fra felttoget i Norge). Ved krigens slutt var det kun ved arméavsnitt Narvik (langs Lyngenlinjen i Troms) at det stod hæravdelinger med krigserfaring og høy grad av mobilitet. (Fra "Wehrmacht i Norge", side 7.)